Koneoppiminen, tiedonlouhinta ja todenäköisyyspohjainen mallinnus

Koneoppiminen, tiedonlouhinta ja todennäköisyyspohjainen mallinnus ovat Aalto-yliopiston vahvoja tutkimusalueita. Alalla on pitkät perinteet Aallossa erityisesti hahmontunnistustutkimuksessa ja neurolaskennassa. Tällä hetkellä laitoksella tällä tutkimusalueella toimii kaksi Suomen Akatemian huippuyksikköä. Tutkimusalue yhdistää data-analyysimenetelmien kehittämistä, mallintamisen teoriaa sekä laajan spektrin sovelluksia lääketieteestä nykyisin suositun ns. datatieteen (data science) aiheisiin. Tutkimusalueen edustajana toimii professori Samuel Kaski.

Laitoksen professorien asiantuntemus kattaa Bayesilaisen mallintamisen, tiedonlouhinnan, ns. syväoppimisen (deep learning), graafisen louhinnan, graafiset mallit, ydinfunktiomenetelmät, todennäköisyyspohjaisen mallinnuksen ja tilastollisen koneoppimisen. Vahvoja sovelluskohteita ovat bioinformatiikka, laskennallinen biologia ja astrofysiikka sekä lääketiede, ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutus, tiedonhaku, informaation visualisointi, neuroinformatiikka ja sosiaalisten verkostojen analyysi.

Johdamme Laskennallisen päättelyn huippuyksikkö (COIN) ja olemme partnereita kahdessa muussa, Auringon pitkäaikaisen muutoksen ja vaikutusten tutkimuksen huippuyksikössä (ReSoLVE) ja Molekylaarisen systeemi-immunologian ja fysiologian tutkimuksen huippuyksikössä (SyMMyS). Olemme mukana myös Tietotekniikan tutkimuslaitos HIITissä.

Opiskelijoille tarjoamme koneoppimiseen ja tiedonlouhintaan keskittyvän Macadamia-maisteriohjelman. Parhaat opiskelijat voivat siirtyä ohjelmasta sujuvasti tohtoriopintoihin tutkimusryhmiimme, ja Helsingin seudun ICT-alan tohtorikoulutusverkosto (HICT) auttaa opinnoissa. Ohjelmistamme valmistuneet ovat kysyttyjä teollisuudessa ja start up- ja spin off-yrityksiä syntyy paljon. Lisäksi EIT ICT Labs auttaa yrittäjyysvalmennuksessa.

Tutkimusalue isännöi seuraavia vierailevia professoreita:

Tutkimusalueen luennoitsijat ovat:

Kolme emeritusprofessoria ovat tunnettuja koneoppimistutkimuksessa:

Sivusta vastaa: communications-cs [at] aalto [dot] fi (Department of Computer Science) | Viimeksi päivitetty: 06.10.2016.