Ihmisen ja tietokoneen välinen vuorovaikutus, pelit, tietokonegrafiikka ja virtuaaliakustiikka

Tutkimusalueen vastuuprofessori on Lauri Savioja. Laaja tutkimusalue kattaa sekä teknisiä että ihmisen käyttäytymiseen liittyviä tutkimusaiheita. Ihmisen ja teknologian vuorovaikutus on olennaista kautta koko tutkimusalueen.

Tietokoneen ja ihmisen vuorovaikutusta tutkivat professorit Tapio Takala ja David McGookin. Heidän tutkimuksensa keskittyy kokeellisiin ja multimodaalisiin käyttöliittymiin.

Tietokonepelien tutkimusryhmää johtaa professori Perttu Hämäläinen. Tutkimuskohteena ovat uudenlaiset vuorovaikutustekniikat ja pelikonseptit. Pelikoulutus järjestetään yhteistyössä Aalto ARTS Medialabin kanssa. Katso showreel peliryhmän uusimmasta tutkimuksesta.

Tietokonegrafiikan tutkimusryhmää vetää professori Jaakko Lehtinen. Tutkimuksen tärkeimmät sovellukset keskittyvät peli- ja elokuvateollisuuteen. Ajankohtaiset tutkimuskysymykset ovat fotorealistinen renderöinti (3D-grafiikan alalaji, joka tarkoittaa kuvan luomista mallivalokuvasta tietokoneohjelman avulla) ja ulkoasun kaappaus.

Juho Kannala on erikoistunut tietokonenäköön. Hänen ryhmänsä tutkii geometrisen tietokonenäön ja semanttisen kuva-analyysin ongelmia. Tutkimuksella on yhteyksiä myös muihin alueisiin, kuten robotiikkaan ja koneoppimiseen.

Professori Tapio Lokki ja professori Lauri Savioja johtavat virtuaaliakustiikan tutkimusryhmää, joka parantaa esimerkiksi konserttisalien akustiikkaa.

Sosiaalisen vuorovaikutuksen ja tunteiden tutkimusryhmä on tietotekniikan laitoksen ja Helsingin yliopiston yhteinen ja sitä johtaa professori Niklas Ravaja. Ryhmän tavoite on lisätä ymmärrystä ICT-teknologian välityksellä tapahtuvasta sosiaalisesta vuorovaikutuksesta.

Ubiikin vuorovaikutuksen tutkimusryhmä on tietotekniikan laitoksen ja Helsingin yliopiston yhteinen ja sitä johtaa professori Giulio Jacucci. Ryhmä tutkii ihmisen ja koneen välistä vuorovaikutusta, joustavia ja tunteisiin vaikuttavia rajapintoja, multimodaalista vuorovaikutusta, selailevaa hakua ja sosiaalista laskentaa.

Sivusta vastaa: communications-cs [at] aalto [dot] fi (Department of Computer Science) | Viimeksi päivitetty: 22.09.2016.