Yleistä laitoksesta

Tietotekniikan laitoksen tutkimus ja opetus edustavat maailman huippuluokkaa, rakentaen pohjaa tulevaisuuden tieteellisille, teknillisille ja yhteiskunnallisille saavutuksille. Työ yhdistää tieteellistä perustutkimusta innovatiivisiin sovelluksiin.

Tietotekniikan laitos on tunnettu pitkäjänteisestä, korkeatasoisesta ja innovatiivisesta tutkimuksesta, jota tehdään tasavertaisessa yhteistyössä muiden maailman johtavien tutkimusryhmien kanssa. Laitoksen tutkimus ratkaisee vaativia tutkimusongelmia ja kehittää niiden perusteella merkittäviä käytännön sovelluksia. Tuoreessa U.S. News & World Report'in Best Global Universities 2016 -vertailussa tietotekniikan tutkimus Aallossa ylsi sijalle 14 Euroopassa ja sijalle 60 koko maailmassa.

Tietotekniikan laitos on Aalto-yliopiston suurin laitos, ja myös suurin tietotekniikan yksikkö Suomessa. Laitoksella on 44 professoria ja yli 400 työntekijää. Laitos kuuluu Aalto-yliopiston Perustieteiden korkeakouluun ja sijaitsee Otaniemen kampuksella.

Tietotekniikan laitoksen tutkimusalueet ovat:

• Algoritmit, logiikka ja laskenta
  • Asioiden Internet
  • Datatiede ja big data
  • Digitaalinen terveys
  • Hajautetut  järjestelmät, mobiililaskenta ja tietoturva
  • Ihmisen ja koneen vuorovaikutus, pelit, grafiikka ja ääni
  • Kompleksiset järjestelmät
  • Koneoppiminen, tiedonlouhinta ja todennäköisyyspohjainen mallinnus
  • Ohjelmistojärjestelmät ja -teknologiat
  • Ohjelmisto- ja palvelutuotanto
  • Tietoturva

Sekä tutkimuksessa opetuksessa käytetään paljon kokeellisia ja käytännönläheisiä menetelmiä ja molempia tehdään läheisessä yhteistyössä teollisuuden kanssa. Monissa laitoksen projekteista tehdään yhteistyötä eri tieteenalojen välillä ja hyödynnetään Aalto-yliopiston tarjoamia mahdollisuuksia.

Laitoksella toimii kolme kansallista huippuyksikköä: Laskennallisen päättelyn huippuyksikkö COIN, ja sen lisäksi osa Molekyläärisen systeemi-immunologian ja fysiologian tutkimuksen huippuyksiköstä (SyMMyS) sekä osa Auringon pitkäaikaisvaihtelun vaikutusten tutkimuksen huippuyksiköstä (ReSoLVE). Laitos on mukana myös HIITin ja EIT ICT Labsin toiminnassa. Laitos kuuluu eurooppalaisten tietotekniikan laitosten muodostamaan Informatics Europe -verkostoon.

Sivusta vastaa: communications-cs [at] aalto [dot] fi (Department of Computer Science) | Viimeksi päivitetty: 26.10.2016.